Kombucha og sundhed: alt du skal vide om bakterier

Kombucha og sundhed: alt du skal vide om bakterier

Hvad er kombucha?

Kombucha er en frisk og perlende drik, der laves ved at brygge en sød te og fermentere den med en gær- og bakteriekultur - en såkaldt SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast).

Den levende kultur nedbryder en del af sukkeret og omdanner det til forskellige organiske syrer, der giver naturlig smag, fylde og friskhed til drikken, foruden de potentielt gavnlige effekter.

Er kombucha en sund helsedrik?

Kombucha har været en sagnomspundet helsedrik i mere end totusinde år, fordi den eftersigende kurerede den syge kejser Qin Shi Huang, der derefter udråbte drikken til hans 'livseliksir'.

Siden fik kombucha en moderne genrejsning i Californien i 90'erne, hvor den indtog en position som en livsstilshelsedrik. Grundlæggeren af ​​USAs største kombuchabrand markedsfører sig stadig på, at hans mors uhelbredelige kræftsygdom forsvandt efter hun begyndte at drikke hans fermenterede te.

Hos Læsk er vi lidt mere konservative i vores retorik, men reglerne for anprisning her i Danmark er også meget strammere end i USA.

Kombucha og bakterier

Det er den levende bakteriekultur, der har givet kombucha sin status som wonderdrink. Bakteriesammensætningen er forskellig fra drik til drik, men består typisk af en række eddikesyre- og mælkesyrebakterier, foruden forskellige typer gær. Disse kan alle have en gavnlig effekt på mikrobiomet, uanset om de er levende eller døde, men det er forskelligt fra person til person, hvilken effekt de har.

Naturligt forekommende organismer i kombucha er på papiret ikke probiotiske, men det er lovligt at tilsætte organismer med dokumenteret probiotisk effekt - de skal i så fald deklareres taske på etiketten.

Deklarerede bakterier vil altid have gennemgået mange tests, og have videnskabelig dokumention for deres effekt. Selvom de er tilsat er de ligeså naturlige i deres cellestruktur som de naturligt forekommende.

Levende bakterier i kombucha - den store misforståelse

Det er en udbredt misforståelse, at gær og bakterier skal være levende for at have en effekt i tarmsystemet, og at varmebehandlede bakterier ingen effekt har.

Forskning viser, at også varmebehandlede bakterier er gavnlige. Eksempelvis har et studie påvist, at probiotiske bakterier, uanset om de er "levende" eller ej kan:

påvirke immunsystemet positivt ved at regulere inflammatorisk processor og forbedre barrierefunktionen i tarmen.
styrke tarmbarrieren ved at initiere reparation af barrierens funktion efter skade forårsaget af forskellige patologiske (sygdomsfremkaldende) tilstande.
have en bred vifte af direkte anti-patogene effekter, herunder hæmning af vækst, produktion af antimikrobielle forbindelser.

  Probiotika - hvad end de er upasteuriserede eller pasteuriserede - er altså virksomme i opretholdelsen af ​​et sundt tarmflora og gavner både fordøjelse og immunsystem.

  Oversat: en pasteuriseret kombucha uden kølekrav kan være ligeså god som en upasteuriseret.

  Forskningsprojektet der refereres til og dets videnskabelige artikel:
  Piqué, N.; Berlanga, M.; Miñana-Galbis, D .: Sundhedsmæssige fordele ved varmedræbte (tyndalliserede) probiotika: en oversigt. Int. J. Mol. Sci. 2019, 20 (10), 2534

  Læsk Kombucha: ikke længere nødvendigt at opbevare på køl

  Vi har i mange år haft den holdning - og kommunikeret - at *upasteuriseret kombucha* var det eneste rigtige.

  Vi er blevet klogere!

  Fuldstændig ligesom videnskaben, har vi de seneste år lært meget mere om bakterier og menneskets mikrobiom.

  Foruden den meget gennemgående empiriske analyse vi selv har lavet ved at drikke hundredevis af liter af både upasteuriseret og pasteuriseret Læsk, har også videnskabelige artikler som den ovenfor nævnte, gjort det svært at forsvare at bevare produktet upasteuriseret.

  Specielt kravet om opbevaring og transport ved max. 5ºC har været svært at forsvare: det er besværligt og enormt dyrt - både i økonomi og CO2-regnskab. Vi har ønsket, også at tage et bæredygtigt ansvar.

  Fra nu af vil størstedelen af ​​vores dåser være pasteuriseret. Bryggemetode, opskrift og smag er det samme, men vi har kørt dåserne gennem en tunnel, der skånsomt varmere vare op, således gæringen stopper.

  Dermed har vi også elimineret risikoen for at produkterne ændrer sig i smag eller opbygger tryk i dåsen efter den har forladt vores bryggeri.

  Vi sikrer dermed produktets kvalitet og kundernes oplevelse.

  Snak lige om, at noget skal føles godt i maven...

  Du kan se bagpå dåsen om den skal opbevares på køl eller ej.

  Sundhedsmæssige fordele ved kombucha

  Ud over, at kombucha er fermenteret og indeholder potentielt gavnlige bakterier og organiske syrer, er der også en række punkter, hvor den kan være det sundere valg:

  Sukkerindholdet i Læsk er mindre end 50% af konventionelle sodavand og frugtjuice
  Drikken kan være et godt, alkoholfrit alternativ til vin, øl og cider
  Læsk Kombucha er brygget på grøn te, som kendes for sit indhold af antioxidanter, der i nogen sammenhæng har vist at kunne have en positiv effekt på blodtryk og metabolisme

   Kombucha er ikke en helsedrik og der er ingen dokumenteret effekt af, at kombucha - hverken upasteuriseret eller pasteuriseret - skulle kunne kurere sygdomme.

   Kombucha bør drikkes fordi man elsker den syrlige, fermenterede smag, og krydser fingre for en gavnlig effekt som bonus.

   Kombucha med dokumenteret effekt

   Fordi vi ved at mange vælger kombucha af sundhedsmæssige årsager, har vi for nylig lavet nogle produkttests af Læsk Kombucha med en probiotisk bakterie, der har dokumenteret effekt.

   Læs mere om projektet her: Forsøg med probiotisk bakterie i Læsk Kombucha

   Tilbage til blog