
Aktiv bakteriekultur i Læsk Kombucha
Der er meget debat om indeholdet af probiotika i kombucha. Ordet "probiotisk" bruges i flæng om fermenterede fødevarer, og kombucha især er blevet kendt på dens effekt på menneskets mave-tarm-kanal. Det er et omdiskuteret emne, som videnskaben kun lige har taget hul på. Der er dog relativ bred enighed om at:
Et sundt tarmflora har en positiv indflydelse på din sundhed
- både fysisk og mentalt -
Probiotisk hjemmebryg?
For at en bakterie kan betegnes som probiotisk er der specielt to kriterier, der skal opfyldes:
- Bakterien skal være nøje karakteriseret, hvilket indebærer en omfattende forståelse af dens specifikke bakteriestamme og egenskaber. Den gavnlige virkning af den pågældende bakterie skal være dokumenteret gennem flere videnskabelige forsøg.
- Før en bakterie kan opfattes som probiotisk, skal det også påvises i, hvilke mængder bakterien skal indtages for at opnå de ønskede sundhedsfremmende effekter. Derudover skal den endelige mængde i produktet (kombuchaen) kendes og dokumenteres.
Kigger man på en helt "almindelig" kombuchakultur under mikroskop, vil de levende organismer man ser, ikke kunne betegnes som probiotiske. Det er oftest ikke de rigtige stammer, og mængderne vil være svære at definere, hvilket også er et krav.
At din hjemmebryggede kombucha ikke er probiotisk, er ikke det samme som, at den ikke kan være rigtig god for dit tarmsystem.
Probiotisk kombucha i supermarkedet?
Der er efterhånden mange metoder til at fremstille kombucha på, og fordi produktet er så relativt nyt, kommercielt, er der ikke lavet nogle regler for, hvornår et produkt kan kaldes kombucha, når du køber det i supermarkedet. En kombucha kan være brygget efter traditionelle fermenteringsmetoder, men det kan også være en sodavand blandet med tilsat eddike. Der er ingen garanti for et bestemt indhold af bakterier, med mindre disse er tilsat og de er deklarerede bagpå etiketten.
Læs mere: Kombucha og sundhed: alt du skal vide om bakterier
Det bedste du selv kan gøre er at beslutte dig for, hvad du går op i. Er det sukkerindhold, råvarer, bakterier, smag eller en kombination?
Hos Læsk brygger vi efter traditionel metode med en langsom fermenteringsproces (2 uger). Vi bruger nøje udvalgte råvarer; rigtig juice (ikke aroma og koncentrat), høj kvalitets-te og alt er økologisk. Vi søder eller farver ikke vores produkter med kunstige tilsætningsstoffer og vores sukkerindhold ligger i den lave ende, cirka 4 gram/100 ml.

Aktive bakterier i Læsk Kombucha
Hos Læsk har vi taget kombucha et skridt videre. Vi har i slutningen af 2024 integreret Bacillus Subilitis HU58 i vores bakteriekultur – en veldokumenteret bakteriestamme, der overlever pasteurisering og først aktiveres i tarmen. Efter mere end et års test viser resultaterne, at kombuchaen stadig indeholder over en milliard levende bakterier per dåse – selv uden kølekæde.