Der er meget debat om indeholdet af probiotika i kombucha. Ordet "probiotisk" bruges i flæng om fermenterede fødevarer, og kombucha især er blevet kendt på dens effekt på menneskets mave-tarm-kanal. Det er et omdiskuteret emne, som videnskaben kun lige har taget hul på. Der er dog relativ bred enighed om at:
Et sundt tarmflora har en positiv indflydelse på din sundhed
- både fysisk og mentalt -
Probiotisk hjemmebryg?
For at en bakterie kan betegnes som probiotisk er der specielt to kriterier, der skal opfyldes:
- Bakterien skal være nøje karakteriseret, hvilket indebærer en omfattende forståelse af dens specifikke bakteriestamme og egenskaber. Den gavnlige virkning af den pågældende bakterie skal være dokumenteret gennem flere videnskabelige forsøg.
- Før en bakterie kan opfattes som probiotisk, skal det også påvises i, hvilke mængder bakterien skal indtages for at opnå de ønskede sundhedsfremmende effekter. Derudover skal den endelige mængde i produktet (kombuchaen) kendes og dokumenteres.
Kigger man på en helt "almindelig" kombuchakultur under mikroskop, vil de levende organismer man ser, ikke kunne betegnes som probiotiske. Det er oftest ikke de rigtige stammer, og mængderne vil være svære at definere, hvilket også er et krav.
At din hjemmebryggede kombucha ikke er probiotisk, er ikke det samme som, at den ikke kan være rigtig god for dit tarmsystem.
Probiotisk kombucha i supermarkedet?
Der er efterhånden mange metoder til at fremstille kombucha på, og fordi produktet er så relativt nyt, kommercielt, er der ikke lavet nogle regler for, hvornår et produkt kan kaldes kombucha, når du køber det i supermarkedet. En kombucha kan være brygget efter traditionelle fermenteringsmetoder, men det kan også være en sodavand blandet med tilsat eddike. Der er ingen garanti for et bestemt indhold af bakterier, med mindre disse er tilsat og de er deklarerede bagpå etiketten.
Læs mere: Kombucha og sundhed: alt du skal vide om bakterier
Det bedste du selv kan gøre er at beslutte dig for, hvad du går op i. Er det sukkerindhold, råvarer, bakterier, smag eller en kombination?
Hos Læsk brygger vi efter traditionel metode med en langsom fermenteringsproces (2 uger). Vi bruger nøje udvalgte råvarer; rigtig juice (ikke aroma og koncentrat), høj kvalitets-te og alt er økologisk. Vi søder eller farver ikke vores produkter med kunstige tilsætningsstoffer og vores sukkerindhold ligger i den lave ende, cirka 4 gram/100 ml.
Forsøg med probiotiske bakterier i Læsk Kombucha
Vi synes selv, at det eneste, som mangler før vi tikker alle boksene i den "perfekte kombucha" er at kunne sikre forbrugeren, at de også indtager en mængde veldokumenterede gavnlige bakterier.
Derfor har vi for nyligt lavet nogle tests med Bacillus Subilitis HU58 som en del af bakteriesammensætningen i vores kombucha. Det er 6 måneder siden, at vi bryggede produkterne, så vi tester stadig holdbarhed, stabilitet og effekt af bakterierne, men det er super spændende, og resultaterne er indtil videre rigtig gode.
Omvendt mange andre bakterier, er Bacillus Subtilis HU58 ekstremt modstandsdygtig, og overlever det barske miljø ned til mave-tarm-kanalen, hvor den først dér begynder at florere og give sin effekt. Bakterien er dokumenteret probiotisk i både effekt og mængde som beskevet ovenfor.
Der kommer snart flere resultater på de produkttests vi har lavet, så kig forbi igen, hvis det har din interesse.
Artiklen opdateres...